IDEA STUDIO MMA* // Multimedia Marketing Agency™

+ NAVIGACIJA
Što radimo / Web + Social development & online oglašavanje

Mobilni webovi za iPhone, iPad, Android, Symbian, Windows mobile


S obzirom da je doba pristupanja internetu u pokretu stiglo, došlo je vrijeme da prilagodimo web prezentacije, web aplikacije i sl. korinisnicima koji su na nekim drugim uređajima, a ne na stolnom računalu.

Kakvi su to mobilni webovi?

Jednostavnija metoda je kreiranje mobilnih inačica webova. Mobilna inačica weba podrazumijeva web kreiran na taj način da ga "pametni" telefoni ili tablet računla mogu interpretirati, tj. prikazati. 

Mi prakticiramo dvije metode prilikom izrade mobilnih webova:

Dizajn mobilne inačice weba za Nacionalni park Krkam. mobilni web

m. mobilni web je dodatni web koji se radi uz postojeći web. Ime m. dolazi od toga što se obično nalazi na poddomeni m.nešto ili kao nešto/m. Koristi se u situaciji gde je na postojeći web potrebno dograditi mobilnu inačicu ili gdje glavni web ne dopušta da se od njega direktno napravi mobilna inačica. Jedan od primjera je ako imate lijepi veliki prezentacijski web u Fashu. Tada se radi mini mobile web inačica istoga. S obzirom da su na svim webovima postavljeni CMS sustavi, nije nikakav problem napraviti još jednu inačicu istoga. Primjer za takve webove je Nacionali park Krka ili Val produkcija

Potpuno "mobilizirani" web

Mobilni web dizajn za Rimac AutomobileAko to dopušta potreba i tehnologija, može se napraviti web stranica koja se u cjelosti adaptira uz prikazivanje i korištenje na računalu, za korištenje na "tabletu" i "pametnim" telefonima. Ovakav web je prije svega dostupan na telefonu, ali nije posebno adaptiran da svojom veličinom paše na mali telefonski ekran (posebno kod nekih BlackBerry modela :)

Najbolji primjer takvog weba je ovaj na kojem jeste (probajte ga pogledat na iPadu ili telefonu :) ili recimo Rimac Automobili na www.rimac-automobili.com

Nemojte razbijati glavu sa time koja je inačica bolja, jer odgovora nema, a što i kako napraviti prepustite nama :)


Nije dovoljno imati web. Potrebno je imati web koji je dostupan. Dostupan korisniku tamo gdje se on nalazi.